Vodič za izbor opreme za zaštitu sluha

Vodič za izbor opreme za zaštitu sluha

Da li ste znali da je BUKA NA RADNOM MESTU najveća profesionalna dugoročna opasnost po vaše zdravlje? I dok svi vodimo najviše računa kako da se zaštitimo pri radu na visini, pri rukovanju oštrim predmetima ili opasnim hemikalijama, buku na radu, koja uglavnom potiče od mašina, alata ili mehanizacije ne uzimamo previše ozbiljno. 

Najnovija istraživanja ukazuju da upravo konstatna buka, kojom smo na radnim mestima izloženi svakodnevno, više sati, ne samo da može dovesti do trajnog oštećenja sluha, već može prouzrokovati i mnogo drugih oboljenja.

U ovom tekstu želim da vam ukratko i na razumljiv način pojasnim koja i kakva buka može biti opasna i kako se najefikasnije zaštititi od nje i koju vrstu opreme da odaberete u moru raznih modela i proizvođača.

ŠTA JE BUKA I KAKO PREPOZNATI NJENO ŠTETNO DEJSTVO ?

Nivo buke se meri u decibelima (dB), to svi znamo. Čak i običan razgovor sa kolegama ili buka motora koju čujemo u kabini automobila stvara određenu buku. Ipak, ta uobičajena buka, koja je na nivou 60-70 dB ne predstavlja problem. Prema najnovijim propisima, već u slučaju učestale buke veće od 80 dB je potrebno koristiti jednostavniju zaštitu, dok je 85 dB ona granica preko koje je neophodno koristiti odgovarajuću opremu, o čemu će biti reči malo kasnije.

Naučno je dokazano da dugoročna i svakodnevna izloženost buci preko 85 dB, a posebno preko 100 dB, vodi lagano ali sigurno do trajnih posledica. Osnovna posledica je oštećenje ili gubitak sluha, u ekstremnim slučajevima, ali ono što posebno zabrinjava jesu saznanja da buka posredno uzrokuje mnoge probleme. Dokazano je da konstantna i neprijatna buka drastično utiče na pad koncentracije i zamor, što često može imati fatalne posledice, naročito ako ste na radu izloženi i drugim rizicima i kada je koncentracija potrebna u svakom trenutku. Takođe, buka dugoročno vodi i do neuroloških problema i drugih oboljenja.

U tabeli i na grafikonu ispod prikazani su uobičajeni nivoi buke u zavisnosti od njenih izvora. Podaci su informativni i ne mogu se uzimati olako. Recimo, kosilice za travu mogu proizvoditi razne nivoe buke: zavisno od modela, proizvođača, jačine motora i sl.
grafikoni_buka

ODAKLE POČETI I ŠTA PREDUZETI ?

Prvi korak u rešavanju problema s bukom, posebno ukoliko govorimo o industrijskim uslovima i pogonima, jeste detektivati nivo buke za svako radno mesto. Sem nivoa buke, veoma je bitno odrediti i trajanje buke, njene oscilacije, da li je buka konstantna ili impulsivna i slično. Ovaj posao obavljaju licencirana lica ili ovlašćene firme koristeći odgovarajuću mernu opremu, na osnovu koje sastavljaju izveštaj i preporuku za korišćenje opreme, što je sve sadržano u dokumentu koji se zove Akt o proceni rizika.


Posebnu pažnju treba obratiti i na maksimalno vreme u kojem možemo biti izloženi određenoj buci bez posledica.
buka

KAKO I ŠTA ODABRATI OD OPREME ?


Sada dolazimo da najvažnijeg dela - koju oprema za zaštitu sluha nam je potrebna i šta odabrati?

U osnovi, svu opremu za zaštitu od buke možemo podeliti u 2 grupe:


  1. Čepići za uši
  2. Antifon naušnice


Ovde možemo dodati i tzv. uređaje u za komunikaciju, koji se koriste u složenijim uuslovima, kada se treba zaštititi od buke ali i omogućiti nesmetanu komunikaciju između zaposlenih, posebno na gradilištima, aerodromima, velikim objektima i sl.

Prvi i osnovni savet - nabavljajte isključivo sertifikovanu opremu a preporuka je svakako da to bude oprema poznatih svetskih proizvođača, kao što su 3M, JSP, Uvex i slični. Nesertifikovana oprema, za koju niste sigurni ni ko je proizvodi sa sobom nosi brojne rizike - počev od toga da nije prošla neophodna ispitivanja i da ne znate koliko i da li vas štiti, da se može lako oštetiti i “izdati” vas onda kada vam najviše treba, do toga da mogu biti od škodljivih materijala koji mogu izazvati razne alergijske reakcije (posebno kod korišćenja čepića za uši).

Drugo - informišite se o SNR broju.

Šta je SNR? SNR (Single Number Rating) je, prosto rečeno, nivo buke koji oprema umanjuje. Izražava se u decibelima. Što je broj decibela veći, to je veće zagušenje buke. Uobičajeno se kreće od 23 dB pa do 38 i više dB.

Činjenica je da jaku buku nije moguće potpuno neutralisati, ali je sasvim moguće sa recimo 110 dB spustiti na ispod 80 dB i naše uši dovesti u “zonu konfora”.

Dakle – zavisno od jačine buke biramo “jačinu” čepića ili antofona na osnovu deklarisanog SNR broja. Vodič za to može biti tabela ispod: 

grafikoni_buka_1ČEPIĆI ILI ANTIFONI ?


Šta je bolje? Dobro je i jedno i drugo, zavisi od uslova rada, navika, korišćenja ostale opreme i slično. 


O ČEPIĆIMA

 Po pravilu, čepići za uši imaju veće zagušenje buke (uglavnom je SNR preko 30 dB), zato što skoro potpuno popunjavaju ušni kanal. cepici_3m_e_a_r_soft_neon__inex_zastita_1932_1025

Mogu biti: 

Čepići od penastih polimera (samoformirajući), koji su uglavnom valjkastog oblika, pre postavljanja u ušni kanal potrebno ih je stisnuti i uvrnuti i tako postaviti. Kada se postave oni se rašire i popune optimalno ušni kanal. Dobra stvar je što praktično odgovaraju svima jer se prilagođavaju svakom obliku ušnog kanala. Nedostatak im može biti to što se koriste jednokratno, odnosno nisu predviđeni za ponovnu upotrebu. Prednost, uz navedeno, je i jako pristupačna cena.

Ovi čepići spadaju u najčešće korišćene, naročito u bučnim indistrijskim postrojenjima, gde se uglavnom koriste u velikim pakovanjima (dozeri ili dispenseri), po sistemu samoposluživanja.

cepici_za_usi_maxifit_pro_inex_zastita_1550_1131

Čepići od silikona ili mikrogume (već formiranog oblika) su čvršći, sa definisanim oblikom koji je uglavnom anatomski, najčešće sa bočnim percima kako bi optimalno popunili ušni kanal. Ovde je već daleko veća ponuda raznih oblika i modela, pa je često potrebno izabrati dizajn koji vam će vam biti najudobniji, jer nema mogućnosti da ga prilagođavate. Prednost i odlična svar je što se ovi čepići mogu prati i koristiti više puta, ne upijaju vlagu, često dolaze u praktičnim kutijama, pa ih posle upotrebe možete odložiti u džep. Nedostatak je što svaki model ne odgovara svakom ušnom kanalu i načelno imaju nešto manje prigušenje buke od samoformirajućih.


Obe varijante mogu biti bez ili sa trakom koja ih povezuje, što je praktično ukoliko želite da ih skinete i stavite oko vrata ili ih prosto ne zagubite. Neke od varijanti imaju i plastični most (raif) čime se omogućava da čepići stabilno stoje u ušnim kanalima bez rizika da spadnu ili se zagube. Postoje i čepići koji su posebno dizajnirani za korišćenje u prehrambenoj industriji (gde postoji uveden HACCP) sa ugrađenim metalnim kuglicama koje se mogu detektovati metal detektorom u slučaju da se zagube.

O ANTIFONIMA


U suštini – čine ih 2 školjke povezane trakom oko glave. Postoji veliki broj modela koji se razlikuju po kvalitetu i udobnosti školjki, mogućnosti štelovanja i sl. I kod njih je bitno opredeliti se za SNR broj zavisno od buke od koje se treba zaštiti. Postoje i antifoni koji se koriste u kobinaciji sa ostalom zaštitom glave (viziri, šlemovi) i oni najčešće imaju samo ušne školje sa adapterima koji se kače na šlem ili nosač vizira.

Neki model se mogu sklopiti, što olakšava odlaganje i čuvanje, što je jedna od najvećih “mana” antifona u odnosu na čepiće. Napredniji modeli imaju veoma meke i udobne naušnice, robusne ili tanje školjke, sunđerom obložen most koji spaja školje radi veće udobnosti ili slično.

Prednosti antifona je svakako što su udobni, odgovaraju svima, ne mogu se lako izgubiti i mogu se jako dugo koristiti. Nedostaci se ogledaju u nešto manjem prigušenju buke, težem korišćenju uz ostalu opremu (šlemovi, viziri), mada se to može rešiti korišćenjem antifona montažnih na šlem ili nosač vizira.

antifon_uvex_k2__inex-zastita_2003_2321_1


ZAKLJUČAK

Na kraju se kao zaključak nameće da je najbolja i najisplativija ona oprema koja najviše odgovara uslovima vašeg rada. Uz to od ključne važnosti je i da svu opremu, pa i ovu za zaštitu od buke koristite na ispravan način i da je ispravno održavate. 

Slobodno se kod svog specijalizovanog prodavca zaštine opreme, u čije iskustvo ne sumnjate, raspitajte o svim detaljima. Tehnologija i nauka u oblasti zaštite na radu svakodnevno napreduju i sasvim sigurno možete naći idealan par antifona ili čepića za uši.  Povezane slike